ویروس تب استخوان شکن چیست ؟
ویروس تب استخوان شکن که نام دیگر آن تب دنگ و تب دانگ است . یک بیماری ویروسی است. که از طریق پشه ای بنام آئدس به انسان ها انتقال پیدا می کند. دارای علائمی چون سردرد، کمردرد، و پشت درد است که برخی از موارد که علائم آن بسیار شدید است دارای علائمی مانند خارش و جوش در بعضی از قسمت های بدن است.
این ویروس به شدت گسترش پیدا کرده که به ببر آسیایی شهرت پیدا کرده زیرا بیشتر در مناطق استوایی و آسیایی مخصوصا آسیای شرقی و مالزی پیشروی کرده است. و دارای بیشترین تلفات است.
علت نام گذاری ویروس تب استخوان شکن:
تب دنگی یک بیماری ویروسی است و به صورت عفونت بروز پیدا می کند. عامل انتقال این ویروس پشه ها هستند.
تب دانگی را به این دلیل تب استخوان شکن می گویند که بیمار دردهای شدیدی را متحمل می شود که به واسطه ی آن حس می کند استخوان هایش شکسته شده است.
انواع تب دنگی:
حساسیت های پوستی مشابه سرخک و همچنین درد در ماهیچه ها و مفصل ها از سایر علائم بیماری تب دنگی است. این بیماری خطرناک به صورت دو گونه کشنده ظاهر می شود.
گونه اول تب هموراژیک دنگی است که خونریزی و ترشح مایعات به بیرون از عروق خونی (رگ هایی که خون را حمل می کنند) و کم شدن پلاکت خون (عاملی که خون را لخته می کند) ظاهر می شود.
گونه دوم سندروم شوک دنگی است که در این حالت فشار شدیدا افت می کند ویروس دنگی 4 نوع مختلف دارد اگر شخصی به یک نوع از این 4 گونه مبتلا شود تا آخر عمر به آن ویروس مصون است.
و اما اگر به یکی از سه گونه ی باقی مانده مبتلا شود ممکن است به صورت جهش یافته علائم جدیدی و مشکلات جدیدی پیش بیاید. هنوز هیچ واکسنی برای ویروس تب استخوان شکن ساخته نشده است تنها مردم باید از خود در برابر پشه ها مراقبت و محافظت کنند تا توسط این پشه گزیده نشوند یا دانشمندان پیشنهاد کرده اند که محل زیست پشه ها را کوچک کنند در نتیجه تعداد پشه ها کم تر می شود .
درمان تب دنگی:
شخصی که مبتلا به ویروس تب استخوان شکن شده است باید مایعات زیادی استفاده کند و اما اگر به گونه ی حادتر تب دنگی مبتلا شد این مایعات باید از طریق سرنگ و سرم به فرد و به رگ ها تزریق شود و انتقال خون از شخص دیگری به فرد مبتلا منتقل می شود یعنی فرد دچار نوع شدید بیماری شده و توانایی آشامیدن و غذا خوردن ندارد.
از زمان شیوع این بیماری تا کنون هر ساله 50 تا 100 میلیون نفر به آن مبتلا می شوند و 110 کشور با این تب دست و پنجه نرم می کنند.
علائم بیماری دنگی بعد از 4 تا 7 روز آشکار می شود. این علائم در کودکان به صورت سرماخوردگی معمولی ، آنفلوآنزای معده همراه با اسهال و حالت تهوع ظاهر می شود.
مراحل تب دنگی
در سه مرحله به وجود می آید که شامل
تب:
(که فرد دچار تب 40 درجه ی سانتی گراد می شود) دارای درد هایی مانند سردرد است که این تب بین 2 تا 7 روز طول می کشد.
در روزهای اول و دوم بیماری از شدت حساسیت پوست صورت قرمز می شود یا حتی دانه های قرمز و کوچک در پوست دیده شود که دلیل بروز این لکه ها یا دانه ای قرمز پاره شدن مویرگ ها می باشد و همچنین خونریزی از دهان و بینی صورت دیده می شود.
مرحله ی وخامت:
وقتی تب بر طرف شد ممکن است وضعیت فرد وخیم شود و این وضعیت بین 1 تا 2 روز ادامه دارد رگهای کوچک بدن خون ریزی می کنند و مایعات در ناحیه ی شکم و سینه جمع می شوند تراکم این مایع در بدن باعث از بین رفتن دستگاه گردش خون می شود طی این مرحاه همه ی اندام های حیاطی به اندازه کافی خون نمی توانند دریافت کنند پس به صورت طبیعی نمی توانند کار کنند و کارشان مختل می شود.
و یا دستگاه گوارش فرد به شدت خون ریزی می کند که دستگاه گوارش دچار شوک می شود.
مرحله ی بهبودی:
در این مرحله مایع خارج شده از رگها به جریان خون بر می گردد. مرحله ی بهبودی 2 تا 3 هفته طول می کشد وضعیت بیمار در این مرحله بهتر می شود ولی احتمال کاهش ضربان قلب وجود دارد. که طی این فرآیند مایعاتی که قبلا در ناحیه شکم جمع شده بودند از مایعاتی که دوباره به جریان خون بر می گردند بیشتر است خود این پدیده روی مغز تاثیر منفی می گذارد و باعث تشنج فرد می شود و هوشیاری فرد کاهش پیدا می کند.
گاهی نیز ویروس تب استخوان شکن در مغز نفوذ کرده و عفونت مغزی به وجود می آورد که باعث افت هوشیاری می شود. و همچنین در مرحله ی حادتر منجر به عفونت قلب و نارسایی کبد می شود.
محل زندگی پشه آئدس:
در ارتفاع 1000 متری زندگی می کند که معمولا در روز نیش می زند که با یه گزش ساده انسان مبتلا می شود گاهی انسان ویروس تب استخوان شکن را به پشه منتقل می کند این پشه ها از طریق خون آلوده و اهدای عضو به انسان منتقل می شود و در مواردی هم در دوران بارداری از مادر به فرزند منتقل می شود.
وقتی که پشه انسان را نیش می زند بزاقش وارد بدن می شود پس ویروس از طریق بزاق وارد بدن می شود این ویروس وارد گلبول های سفید خون می شود گلبول های سفید نقش ایمنی بدن را دارند و در حال حرکت در بدن که هستند این ویروس هم در بدن پخش می شود و تکثیر می شود.
از مبارزه گلبول سفید با ویروس تب استخوان شکن تب در بدن رخ می دهد هر گونه بیماری در بدن که وجود داشته باشد با وجود تب دنگی حادتر می شود. و احتمال عفونت افزایش می یابد.
راهکار برای مقابله با ویروس تب استخوان شکن :
می توان ماهی گویی را در آب های راکد رها کرد تا تخم و یا لارو پشه ها را بخورد همچنین تلاش ها برای ساخت واکسن هنوز ادامه دارد.
تخلیه آب وسایل خنک کننده مانند کولرها و کوزه ها و سطل ها.
جمع آوری صحیح زباله ها و فاضلاب ها را صحیح کنترل کنید.
درب های وسایلی که آب در آن نگهداری بسته باشد.
از لباس های کاملا پوشیده و آستین بلند استفاده شود.
استفاده از دور کننده حشرات و حشره کش و استفاده از پشه بند.
علائم تب دنگی:
سردرد شدید درد در پشت بدن و چشم و تب شدید
تهوع و اسهال و برآمدگی غدد لنفاوی
کاهش پلاکت ها، سندروم شوک و نفس تند و خون ریزی لثه و بینی و بی اشتهایی
تعریق زیاد و قرمز شدن پوست