اخبار

همه چیز درباره یبوست و درمان آن

یبوست

یبوست یکی از بیماری های دستگاه گوارش است .افرارد مبتلا به این بیماری به طور معمول در دفع مدفوع دارای مشکل هستند ، معمولا این بیماری به دلیل جذب بیش از حد آب موجود در مواد غذایی از طریق روده می باشد .

حرکت مواد غذایی در طول دستگاه گوارش هر چقدر کند تر باشد روده زمان بیشتری برای جذب آب مواد غذایی پیدا می کند در نتیجه باعث خشک شدن مدفوع شده و دفع آن سخت می شود .

دلایل ایجاد یبوست :

این بیماری همان طور که گفته شد زمانی اتفاق می افتد که روده ی بزرگ درصد زیادی از آب موجود در مواد غذایی را جذب کند .

همچنین با انقباض آهسته ی عضلات روده در نتیجه حرکت آرام مدفوع در طول روده ، مدفوع آب زیادی از دست داده و باعث ایجاد یبوست می شود . در ادامه به شایع ترین دلایل ایجاد این بیماری خواهیم پرداخت .

یبوست و دلایل آن

دلایل ایجاد یبوست

1- کمبود فیبر در رژیم غذایی :

وجود مقادیر کم فیبر در رژیم غذایی باعث ایجاد یبوست خواهد شد . غذا هایی که فیبر کمتری دارند ممکن است چربی بالاتری داشته باشند و افرادی که چنین رژیم غذایی دارند باید به میزان مصرف میوه ها ، سبزیجات و غلات کامل خود توجه ویزه داشته باشند .

مواد نام برده شده سرشار از فیبر هستند . به طور معمول دو نوع فیبر محلول و فیبر نامحلول وجود دارد . فیبر محلول در آب حل می شود ، با جذب آب حالت ژلاتینی به خود گرفته و به هنگام عبور از دستگاه گوارش تبدیل می شود .

فیبر نامحلول بدون اینکه تغییر در فرم و شکلش ایجاد شود از دستگاه گوارش عبور می کند . به طور کلی استفاده از فیبر اجابت مزاج را راحت تر می کند و از بروز یبوست جلوگیری می کند .

تحقیقات انجام شده نشان می دهد فیبر در پیشگیری از ابتلا به این بیماری نقش اساسی دارد اما برای درمان آن مفید نیست .

2- فعالیت فیزیکی :

فعالیت فیزیکی با بالا نگه داشتن سطح متابولیسم بدن باعث می شود سرعت فعالیت اندام ها بالا برود . به طور معمول افراد کهن سال و همچنین افرادی که طولانی مدت در بستر هستند در معرض خطر ابتلا به یبوست می باشند .

یبوست و فعالیت فیزیکی

کم تحرکی و ایجاد یبوست

3- مصرف برخی از دارو ها :

استفاده از برخی دارو ها ممکن است یبوست را تشدید کند . شایع ترین دارو ها به شرح زیر می باشند :

-دارو های تسکین دهنده ی درد مانند کدئین ، اکسی کدون ، هیدرومورفین

-دارو های ضد تشنج چون فنی توئین (دیلانتین ) ، کاربامازپین

-مسدود کننده کانال کلسیم چون دیلتیازم و فدیپین

-آنتی اسید های حاوی آلومینیوم مانند Amphojel

-دارو های ادرار آور مانند کلروتیازید

4- شیر :

برخی افراد با مصرف محصولات لبنی و شیر دچار یبوست می شوند .

5- سندروم روده ی تحریک پذیر (IBS) :

معمولا افرادی که مبتلا به سندروم روده ی تحریک پذیر هستند بیشتر از سایر افراد دچار یبوست می شوند .

6- یبوست در زنان باردار :

در هنگام بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و همچنین تحت فشار قرار گرفتن روده به دلیل افزایش حجم رحم و در نتیجه عبور کند تر غذا در طول دستگاه گوارش امکان ابتلا به یبوست افزایش می یابد .

7- پیری :

یکی دیگر از دلایل ابتلا به یبوست کهولت سن است . با افزایش سن میزان متابولیسم و عملکرد بدن کاهش یافته و باعث کند تر عمل کردن فعالیت روده ها و عضلات سیستم گوارشی می شود .

8- تغییر در روال زندگی همچون مسافرت :

مسافرت باعث تغییر در زمان صرف وعده های غذایی ، خوابیدن و بیدار شدن ، اجابت مزاج می شود و با تاثیر بر روی سیستم گوارشی فرد را به یبوست مبتلا خواهد کرد .

9- استفاده بیش از حد از ملین ها برای درمان یبوست :

گرچه قرص های ملین کننده به اجابت مزاج کمک می کنند اما مصرف مکرر و خودسرانه ی آن ها با ایجاد تنبلی روده اجابت مزاج طبیعی را دچار اختلال کرده و در طولانی یبوست ایجاد می کند .

10- ننوشیدن آب کافی و ایجاد یبوست :

نوشیدن مایعات به درمان یبوست کمکی نمی کند ولی اگر به طور منظم آب و مایعات طبیعی استفاده کنید کمتر ممکن است به این بیماری مبتلا شوید .

مصرف نوشابه ها و الکل باعث از دست دادن آب بدن می شوند و به تشدید یبوست کمک می کنند .

11- مشکلات مرتبط با روده یا رکتوم :

تومور ها با محدود و مسدود کردن مسیر دفع باعث ایجاد یبوست می شوند . همچنین برخی از مشکلات گوارشی مانند بافت های زخمی ، دیورتیکولوز ، باریک شدگی غیر طبیعی روده یا رکتوم نیز باعث ایجاد این بیماری می شوند .

هیرشیپرونگ ، نوعی نقص مادرزادی است . در این بیماری به دلیل عدم وجود برخی از سلول های عصبی در روده بزرگ ، روده تدریجا مسدود شده و شکم شروع به بزرگ شدن می کند .ا فراد مبتلا به این بیماری بیشتر مستعد یبوست خواهند بود .

 

یبوست و مشکلات مرتبط با روده

مشکلات مرتبط با روده

12- شرایط جمسانی و برخی از بیماری ها و ایجاد یبوست :

بیماری های که باعث کم کردن سرعت حرکت مدفوع در طول روده بزرگ و راست روده یا مقعد می شوند نیز سبب ابتلا به یبوست خواهند شد مانند :

-اختلالات عصبی : مولتیپل اسکلروزیس ، پارکینسون ، سکته ، آسیب های نخاعی

-غدد و شرایط متابولیک : دیابت ، هیپر کلسمی ، کنترل ضعیف قند خون ، کم کاری تیروئید

-بیماری های سیستماتیک : لوپوس ، اسکلرودرمی ، آمیلوئیدوز

-سرطان : دارو هایی که جهت پیشگیری از درد تجویز می شوند ، همچنین انجام شیمی درمانی و تومور هایی که مسیر مدفوع را مسدود می کنند باعث ایجاد یبوست می شوند .

درمان های موجود برای یبوست :

در اکثر موارد بیماری یبوست خود به خود درمان شده و خطری برای سلامتی نخواهد داشت .

اما افرادی که به طور مداوم دچار یبوست هستند باید به دنبال تغییر در سبک زندگی باشند ، انجام تمرینات ورزشی بیشتر ، مصرف فیبر و نوشیدن آب کافی از جمله این تغییرات هستند .

در موارد حاد بیماری ، فرد باید به پزشک مراجعه کرده و بر اساس تشخیص ، دارو های مناسب تجویز گردد .

افرادی که مکررا مبتلا به یبوست هستند باید تعداد دفعات اجابت مزاج ، نوع ، شکل و رنگ مدفوع را ثبت کنند تا پزشک بر اساس آنها تصمیم بگیرد .

 

 

 

مشاهده ی پرشر بیوفیدبک رکتال خانگی در بی تو بی کالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *