پزشکی

کدام سرطان کشنده است

کدام سرطان کشنده است

سرطان ها و بیماری ها در مردان و زنان بسیار زیاد هستند که برخی از آن ها تهدیدات جدی برای سلامتی محسوب می شوند. امروزه دومین علت مرگ و میر در جهان سرطان است و میزان ابتلا به آن در سراسر دنیا رو به افزایش می باشد. با به ‌کارگیری مولفه های اصلی کنترل این بیماری شامل پیشگیری از ابتلا، تشخیص به‌ هنگام، اقدام به درمان و مراقبت‌ های تسکینی  از ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها می‌توان جلوگیری کرد و موجب کاهش آمار مرگ و میر در اثر ابتلا به این بیماری شد.

با پیشرفت علم پزشکی مشخص شده است که سلول‌های سرطانی از ساز و کارهای عادی تقسیم و رشد سلول‌ها جدا می‌افتند. همچنان علت دقیق این بیماری نامشخص است، ولی این احتمال وجود دارد که عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلول‌ها می‌شوند، در هسته سلول اشکال وارد کنند. این موارد می‌توانند عبارتند از مواد رادیو اکتیو، مواد شیمیایی و سمی یا تابش بیش از حد اشعه‌هایی مانند نور آفتاب باشند. در یک جاندار سالم بین میزان تقسیم سلول، مرگ طبیعی سلولی و تمایز همیشه تعادل وجود دارد.

سرطان چیست؟

سرطان گروه بزرگی از بیماری‌هایی است که می‌توانند در هر عضو یا بافت بدن ایجاد شوند. تقسیم‌ سلول‌ها موجب شکل گیری بدن شده و این روند به صورت کنترل شده‌ ای در بدن صورت می ‌گیرد. اگر رشد سلول‌های بدن بر اثر عوامل محیطی و ژنتیکی غیر طبیعی و غیرقابل کنترل شود، در بدن یک تومور ایجاد می شود. در صورت انتقال پیدا نکردن این توده سلولی به دیگر نقاط بدن آن را تومور خوش خیم می گویند. ولی اگر این سلول ها به اندام های دیگر سرایت کنند، تومورهای بدخیم هستند. متاستاز عمل مهاجرت سلول‌های سرطانی از محل اولیه به محلی دیگر است که علت عمده‌ ی عوارض جسمی و مرگ و میر در اثر این بیماری می باشد. هنگام رسیدن یک تومور سرطانی به مرحله متاستاز، درمان بیمار مشکل می شود.

علایم ابتلا به آن

علائم ناشی از سرطان به این که چه بخشی از بدن درگیر بیماری است، بستگی دارد. علائم و نشانه‌های عمومی مرتبط با این بیماری شامل خستگی، توده‌های زیر پوستی، تغییر وزن ناگهانی، دیر بهبود یافتن زخم‌ها و یا تغییر شکل خال‌های پوستی، اختلال در بلع، مشکلات روده یا مثانه، مشکلات تنفسی و سرفه‌های مکرر، تب مداوم و درد مفاصل بدون هیچ دلیلی و خون‌ریزی و یا کبودی غیرعادی است. بروز این علائم به معنای ابتلای حتمی به این بیماری نیست، ولی توصیه می‌شود با مشاهده‌ی این علائم برای انجام معاینات بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

عوامل ابتلا به آن

ممکن است برخی عوامل ژنتیکی و محیطی روند طبیعی رشد و تکثیر سلول‌های یک شخص را با مشکل مواجه سازند که به این بیماری منجر می شود. برخی از عوامل ابتلا به سرطان جزئی از روند طبیعی زندگی فرد بوده و غیر قابل پیشگیری هستند. با این وجود کنترل برخی عوامل از ابتلا به بسیاری از سرطان ها جلوگیری می کند.

وراثت: ژن‌هایی که از والدین به فرزندان منتقل می‌‍شوند، یکی از علل ابتلا به این بیماری هستند. بنابراین ممکن است سرطان وراثتی فارغ از سن و جنسیت در هر فردی بروز کند.

سن: یکی از مهم‌ ترین عوامل ابتلا به این بیماری افزایش سن است که غیرقابل پیشگیری می باشد. معمولا افراد بالای ۵۰ سال بیشتر مستعد ابتلا به بیماری سرطان هستند.

مصرف دخانیات: دود تنباکو حاوی مواد شیمیایی بسیاری است که برای افراد سیگاری و همچنین برای افراد غیر سیگاری ضرر دارد.

اضافه وزن: داشتن اضافه وزن یکی از فاکتورهای ابتلا به این بیماری در افراد است. رعایت نکردن یک رژیم غذایی سالم، مصرف کم میوه و سبزیجات و عدم داشتن فعالیت بدنی می تواند موجب بروز سرطان شود.

مصرف الکل: مصرف الکل در دراز مدت موجب بروز سرطان‌هایی از جمله سرطان سینه، روده بزرگ، کبد، مری، دهان می شود.

عفونت‌ها و عوامل بیولوژیکی: برخی از عفونت‌های مزمن مانند ویروس هپاتیت B و C و عفونت HPV به ترتیب خطر ابتلا به سرطان کبد و دهانه‌ی رحم را افزایش می‌دهند.

پرتوهای یونیزان: تماس طولانی مدت با نور آفتاب، استفاده از سالن‌های سولار و قرارگیری در معرض پرتوهای رادیواکتیو ممکن است در نهایت منجر به این بیماری شود.

سرطان خطرناک در مردان و زنان

برخی سرطان های خطرناک در مردان شامل سرطان ریه و برونشیت ( استفاده از مواد مخدر)، پروستات، کولون و رکتوم، پانکراس، کبد و مجاری صفراوی داخل صفرا است. همچنین برخی سرطان های خطرناک در زنان شامل ریه و برونشیت ( استفاده از مواد مخدر)، سینه، کولون و رکتوم، پانکراس و تخمدان است. درمیان مردان و زنان سرطان نای و ریه یکی از کشنده‌ ترین بیماری ها است. کشنده تر از سرطان پانکراس، سینه و روده بزرگ، سرطان ریه می باشد. علائم سرطان ریه اغلب خاموش بوده  و زمانی خود را نشان می دهند که این بیماری به مراحل پایانی رسیده باشد. نشانه های سرطان ریه سرفه، تنگی نفس، درد در قفسه سینه و کاهش وزن است که بسیاری از مردم آن را جدی نمی گیرند.

 

در مردان سرطان پروستات در جایگاه دوم سرطان های کشنده قرار دارد. مهمترین عامل درمان و نجات از پروستات تشخیص زود هنگام و به موقع است. سرطان سینه در زنان، دومین و خطرناک ترین بیماری می باشد. همچنین سرطان کولون و رکتوم در رتبه سوم کشنده ترین بیماری ها در بین مردان و زنان است. گرچه سرطان های کشنده در بسیاری موارد غیر قابل پیشگیری اند، ولی تغییر در شیوه زندگی و غربالگری زود هنگام موجب پیشگیری از این بیماری می شود. آموزش ها و هشدارها در خصوص سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب، چاقی و عدم فعالیت بدنی کافی برای پیشگیری از این بیماری بسیار مفید است.

برای خرید تجهیزات پزشکی از بی تو بی کالا به این صفحه مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *