افراد بسیاری دیابت را تنها یک بیماری ساده اختلال در قند خون می دانند. تصور این افراد بر این است که بیمار می تواند تا آخر عمر از طریق مصرف قرص های کاهنده قند خون و در نوع شدید تر با تزریق انسولین به زندگی عادی خود ادامه دهد. اما وجود اختلال در قند خون تنها یک بیماری ساده نیست. در صورت عدم شناسایی و مراقبت می تواند منشا بسیاری از بیماری های غیرواگیر باشد. همچنین بسیاری از اعضای مهم و اساسی بدن مانند قلب، کلیه و چشم ها را از بین ببرد.
یکی از مهم ترین عوامل خطر ابتلا به این بیماری سن افراد است. بهتر است افراد با سن های بالا آزمایش قند بدهند و از لحاظ دیابت غربالگری شوند. این آزمایش را هر 3 سال یکبار انجام دهند تا مشکلی نداشته باشند. مشکل رایج در بین افراد مبتلا به این بیماری عدم کسب دانش وآگاهی کم دررابطه با بیماری مزمنی چون دیابت است. بنابراین کارکنان بهداشتی باید برای انتقال اطلاعات به این افراد از روش های موثر استفاده کنند.
نکات کلیدی در دیابت
در بیماری دیابت میزان قند خون بطور مداوم بالاتر از میزان طبیعی است. برای کنترل آن باید از داروهای خوراکی یا انسولین استفاده کرد. تنها در صورتی که بپذیرید مسئول سلامت خود هستید و بقیه افراد نقش کمکی در بهبود شما دارند می توانید این بیماری را به خوبی کنترل کنید. قند خون بیشتراز حد مجاز دیابت است و باید کنترل شود. عدم کنترل دیابت خطرناک بوده و کنترل آن به راحتی امکان پذیر است.
افت قند خون را جدی بگیرید. با تکرارافت قند خون حتما به پزشک مراجعه کنید و به دنبال دلیل رخ دادن این موضوع باشید. کلسترول خون به دوشکل کلسترول خوب و بد است. کلسترول بد ( LDL) باعث گرفتگی رگ ها شده که حملات قلبی را در پی دارد. کلسترول خوب ( HDL) موجب گرفتگی کمتر رگ ها می شود. از نشانه های مهم این بیماری قلبی درد قفسه سینه، تنگی نفس، تپش قلب و ورم اندام ها هستند.
دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن است. میزان قند خون شما توسط انسولین (هورمونی تولید شده توسط پانکراس) کنترل می شود. هنگام غذا خوردن، غذا تجزیه شده و گلوکز وارد جریان خون می شود. انسولین، گلوکز را از جریان خون گرفته و آن را وارد سلول هایی می کند که در آنجا تجزیه شده تا به سوخت تبدیل شوند. در صورت مبتلا شدن به دیابت، دلیل آن کافی نبودن انسولین یا عملکرد نادرست انسولین برای دریافت گلوکز از خون و ورود به سلول های است.
برخی نشانه های رایج این بیماری تکرر ادرار، تشنگی شدید، افزایش گرسنگی، خستگی، فقدان علاقه و تمرکز، احساس گزگز یا کرختی در دست ها یا پاها، تاری دید، عفونت های مکررو استفراغ و درد معده می باشد. خوردن غذای سالم و داشتن انتخاب های غذایی سالم یکی از مهم ترین راه ها برای کنترل قند خون است. شمارش کربوهیدرات ها، خوردن چربی های سالم، مصرف پروتئین و فیبر کافی از مهم ترین عوامل برای رژیم غذایی سالم در این بیماری می باشند.
انواع آن
انواع بیماری دیابت شامل موارد زیر است:
- دیابت نوع 1: زمانی که سلولهای لوزاالمعده ديگر هيچ انسولين ترشح نکند، فرد دچار این نوع بیماری می شود. اکثرا کودکان، نوجوانان و افراد زیر 30 سال به این نوع بیماری مبتلا می شوند.
- دیابت نوع 2: این نوع بیماری مهم ترین نوع دیابت است. اکثر دیابتی ها دچار این نوع بیماری هستند. انسولین در بدن این افراد به اندازه کافی ترشح می شود ولی به دلایلی موثر نیستند. اختلال در پاسخ هورمونی و مقاومت به انسولين عامل اصلی ايجاد افزایش قند خون است.
- دیابت حاملگی: تقریبا 3 تا 4 درصد از خانم های باردار در اواخر بارداری به این بیماری مبتلا می شوند. بیشترخانمهای بارداری كه استعداد ابتلا به ديابت دارند، به این بیماری دچار می شوند.
- دیابت همراه با بیماری های دیگر: در برخی افراد ابتلا به بیماری هایی مانند تالاسمی، بیماری های لوزالمعده و بیماری های غدد درونریز، دیابت را به همراه دارد.
تشخیص آن
اگر برای آزمايش قند خون مراجعه کردید و قند خون ناشتای زير 100 داشتید، در این صورت يک فـرد طبيعی ازلحاظ قـند خون هسـتيد. اما اگر اين عدد از 126 بالاتر باشد يا پس از مصرف 75 گرم گلوکز اين عدد بالای 200 باشد مبتلا به ديابت می باشید. برخی مواقع قند بالای 200 به همراه نشانه های پرنوشی و پرادراری است. اما در ميان گروه های سالم و بیمار افرادی وجود دارند که قند خونشان حدود 100 تا 126 می باشد.
اين گروه را افراد پری ديابت يا دچار اختلال در تحمل گلوکز می گویند. این افراد نیازی به درمان ندارند و بايد با اصلاح شيوه زندگی ، کاهش وزن و ترک غلط تغذيه از ابتلای زودرس به ديابت جلوگیری کنند. در جوامع امروز شيوع چاقی موجب شده تا افراد بسیاری در گروه مبتلايان به ديابت قرار بگیرند. به توصیه الگوهای ارزيابی سلامت دنيا افراد بالای 45 سال، باید هر 3 سال يک آزمايش قند خون بدهند.
درمان آن
هدف اصلی درمان دیابت نوع 1 و نوع 2، کنترل قند خون یا گلوکز در سطح نرمال است. برای درمان دیابت نوع 1 درمان های تزریق انسولین، ورزش، رژیم غذایی مناسب توصیه می شود. برای درمان دیابت نوع 2 کاهش وزن و رژیم غذایی مخصوص، داروهای دیابت (خوراکی یا تزریقی)، انسولین درمانی درصورت نداشتن تاثیرمناسب داروهای دیگر. به تمام افراد مبتلا به این بیماری تغذیه مناسب توصیه می شود. کنترل سطح گلوکز خون برای این بیماران لازم و ضروری است. یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران به حفظ وزن بدن کمک میکند. همچنین رژیم غذایی سالم موجب پیشگیری از ایجاد مشکلات قلبی و عروقی افراد مبتلا به این بیماری می شود.
از فروشگاه بی تو بی دیدن فرمایید.