آمارها بیان می کنند که مقدار توصیه شده خواب در شبانه روز 8 ساعت است که کاهش خواب توانایی دی ان ای برای خود سازی را کاهش داده و بیماری ژنتیک را باعث می شود. سرطان هایی نظیر پستان و سرطان روده ی بزرگ در افرادی که دچار اختلال خواب هستند بسیار بالاست.
خواب چیست؟
خواب حالت و یا فرآیندی طبیعی است که در هر 24 ساعت اتفاق می افتد که فرد توانایی ارادی در کنترل محیط فیزیکی و سطح هوشیاری خود ندارد و ادراک حسی فرد غیر فعال می شود و همچنین تمام عضلاتی که به صورت ارادی فعالیت دارند غیر فعال می شوند و فعالیت بدن و ذهن نسبت به زمان استراحت تغییر می کند.
به عبارت دیگر می توان گفت توهم های بینایی در زمان خواب جایگزین تصاویر واضح و واقعی که فرد درحالت بیداری دارند می شود.
فواید خواب:
برای بازسازی سیستم اعصاب و سیستم ایمنی و عضلات و سیستم اسکلتی انسان ها بسیار مهم است.
انواع خواب
خواب با حرکت سریع چشم ها:
ممکن است چن بار در طول شب اتفاق بیفتد و ما طی این فرآیند خواب می بینیم و مغز مان بسیار فعال است در این حالت در صورتی که ماهیچه های بدن در حال استراحت هستند و چشم ها به سرعت به چپ و راست حرکت می کنند.
خواب بدون حرکت سریع چشم ها:
در این حالت مغز آرام است ولی بدن حرکت می کند. در این هنگام هورمونها آزاد می شوند و به سیستم گردش خون می روند و بدن شروع به رفع خستگی و فرسودگی های روزانه می کند.
مراحل مختلف این نوع خواب:
- مرحله ی پیش از به خواب رفتن که عضله ها آرام می گیرند و ضربان قلب کند می شود و دمای بدن هم کم می شود.
- خواب سبک که در این حالت به سادگی و بدون گیجی می شود از خواب بیدار شد.
- موج آهسته که فشار خون کم شده و راه رفتن و حرف زدن در خواب به این علت است.
- خواب عمیق با موج کم که بیدار شدن از خواب کار سختی است و بیدار شدن گیجی به همراه دارد.
- در جریان یک خواب طبیعی ما هر 2 ساعت یک بار معمولا بیدار می شویم ولی غالبا فراموش می کنیم.
اگر نخوابیم چه می شود؟
نخوابیدن نگرانی به همراه دارد هر روزی که نخوابیم روز بعد احساس خستگی داریم ولی سلامت روانی ما را تهدید نمی کند.
بعداز چند شب بی خوابی و نخوابیدن علائمی چون:
- خستگی در تمام طول روز
- چرت زدن در همه ی ساعت های روز
- عدم توانایی تمرکز
- سخت شدن تصمیم گیری
- حس افسردگی داشتن
آیا مصرف قرص کمکی به ما می کند؟
این قرص ها اثر طولانی مدت ندارند.
روزهای بعد از مصرف قرص فرد خسته و تحریک پذیر است.
این قرص ها زود کارایی خود را از دست می دهند و بعد از مدتی باید تعداد بیشتری از این قرص ها استفاده شود.
قرص های خواب به شدت اعتیاد آور هستند بعد از مدتی از مصرف این دارو ها فرد وابسته شده و بدون این قرص ها دیگر خوابش نمی برد یا نمی تواند بخوابد.
برای مواقعی که فرد اصلا خوابش نمی برد باید مصرف شود نه همیشه و پشت سرهم
عوارض جدی کمبود خواب
تاثیر روی حافظه و مغز:
اگر در شب گذشته به اندازه کافی نخوابیده باشید پس احتما روزتان را با بی تمرکزی شروع کرده اید خواب مناسب برای سلامتی ادراکی و شناختی بسیار مهم و ضروری است.
نقش مهمی در فکر کردن و یادگیری دارد و کمبود آن هوشیاری و دقت و تمرکز و حل مسئله را با مشکل مواجه می کند و تاثیر منفی روی حافظه ی بلند مدت و کوتاه مدت دارد.
آسیب قلبی:
خواب کافی برای سلامت قلب ضروری است کم خوابی و سیگار کشیدن و ورزش نکردن زمینه ساز بیماری های قلبی می شوند.
کم خوابی فشارخون را در حالت استراحت و بیداری افزایش می دهد و از فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک عضله کم می کند. و همچنین حرکت هورمون ها را به سوی بیماری قلبی و تصلب شرایین سوق می دهد. و کمتر از 6 ساعت خواب روزانه سکته ی مغزی را به همراه دارد.
کم خوابیدن هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و زودتر دچار سرماخوردگی و آنفولانزا می شوید. هنگام خواب بدن آنتی بادی های برای مقابله با عفونت ها و ویروس ها تولید می کند که در صورت بی خوابی این عملکرد کنسل می شود.
افسردگی:
کم خوابی در عملکرد سیستم عصبی تغییر ایجاد می کند که موجب افسردگی می شود افسردگی توانایی خوابیدن را کاهش می دهد. در واقع بی خوابی یکی از علائم افسردگی است که فرد در این حالت کمتر از 6 ساعت می خوابد.
افزایش وزن:
خواب منظم باعث می شود که تغذیه منظم و طبق زمان و برنامه ای داشته باشید. خواب کم منجر به تولید هورمون گرلین شده که این هورمون بدن را تحریک به گرسنگی می کند و تولید لپتین را کم می کند که اشتها را سرکوب می کند پس باعث افزایش شاخص توده ی بدنی می شود.
افزایش احتمال دیابت:
کمبود خواب در مدت زمان طولانی ابتلا به بیماری های مزمن همچون دیابت را افزایش می دهد.
کمتر از 6 ساعت و بالای 9 ساعت امکان بروز دیابت را دو چندان می کند زیرا دیابت یک اختلال متابولیسمی است زیرا واکنش بدن به کم خوابی مشابه مقاومت به انسولین است که شخص در معرض دیابت قرار دارد. در ضمن کم خوابی افزایش وزن را به همراه دارد و افزایش وزن هم رابطه مستقیمی با دیابت دارد.
آسیب پوستی:
کم خوابی باعث ورم و پف کردن چشم ها ، تیرگی پای چشم ها و رنگ پریدگی پوست می شود. پس کمبود خواب در دراز مدت تاثیرات مخرب تری روی پوست دارد و انعطاف پذیری پوست را تحت تاثیر میگذارد. کاهش انعطاف پذیری باعث می شود حلقه های تیره پای چشم ایجاد شود و پیری پوست هم می تواند از علائم دیگر بی خوابی باشد.
مرگ زودرس:
حواب نیاز بنیادی انسان است کم خوابی 700 تغییر ژنتیکی در بدن به وجود می آورد و کم خوابی آمار مرگ و میر را افزایش می دهد.
افزایش تصادف ناشی از خستگی:
تصادفات ناشی از خستگی و بی خوابی بسیار زیاد است زیرا توانایی رانندگی کاهش می یابد و ریسک تصادفات بالا می رود. یک پنجم آسیب های تصادفی به خاطر کم خوابی راننده است.