ورزش و تندرستی

خطر آب زدایی هنگام ورزش در گرما

نوشیدن کافی مایعات برای جیوگیری از آب زدایی

“آب زدایی” عبارتی است که در ایام گرم سال خصوصا هنگام انجام فعالیت های بدنی بسیار می شنویم. اما از آن چه می دانیم؟

به طور تقریبی دو سوم از حجم بدن ما از آب تشکیل شده است. آب، این مایع حیات وظایف بسیاری را در بدن ایفا می کند. کاهش حجم آب موجود در بدن باعش کاهش پلاسمای خون و افزایش اسمولاریته آن می شود. به این معنا که غلظت مواد موجود در پلاسمای خون از حد طبیعی بیشتر می شود و خون غلیظ می شود.

این امر موجب می شود تا رساندن مواد غذایی مورد نیاز به سلول و دفع مواد زائد از آن با اشکال مواجه شود. از طرفی، کاهش حجم خون و کاهش خونرسانی، افزایش دمای مرکزی بدن را در پی خواهد داشت.

هنگام فعالیت ورزشی، افزایش سوخت و ساز سلول ها موجب بالا رفتن دمای بدن و افزایش تعریق خواهد شد. این امر موجب کم شدن آب بدن یا اصطلاحا آب زدایی (Dehydration) می شود. از این رو آبرسانی و نوشیدن مایعات در ورزشکاران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

البته منظور از آب رسانی تنها نوشیدن آب نیست. زیرا هنگام ورزش، با بالا رفتن میزان تعریق، از میزان الکترولیت های بدن نیز کاسته می شود. بنابراین مایعاتی باید استفاده شوند که علاوه بر آب، الکترولیت های بدن را نیز جبران کنند.

آب زدایی هنگام فعالیت ورزشی

بروز دهیدراسیون هنگام گرما

عوارض کمبود آب در بدن

آب زدایی موجب می شود تا سیستم قلبی-عروقی فشار بیشتری را متحمل شود. افزایش اسمولالیته خون و افزایش الکترولیت های موجود در واحد خون باعث خواهد شد تا عبور مواد مغذی از دیواره رگ ها به داخل سلول ها به سختی صورت بگیرد. در این حالت دفع مواد زائد نیز دچار مشکل شده و با گذشت زمان موجب انباشت آن ها در سلول می شود.

کمبود آب همچنین کارکرد بقیه اندام ها و بافت ها را نیز مختل می کند. کلیه ها نمی توانند به خوبی اوره و سموم را دفع کنند. قند کافی به مغز نمی رسد و عملکرد آن افت پیدا می کند. حرارت بالای بدن کارکرد سلول ها را دچار مشکل می کند.

شدت دهیدراسیون

علائم کمبود آب در بدن به شدت آن بستگی دارد.

  • مرحله اول: کاهش کارایی ورزشی مشاهده می شود و عملکرد فرد به خوبی همیشه نیست.
  • مرحله دوم: ظرفیت عضلات برای فعالیت بین 30%-20% کاهش می یابد.
  • مرحله سوم: در اثر افزایش دمای بدن، فرد دچار خستگی می شود.
  • مرحله چهارم: از این مرحله به بعد شرایط بسیار آسیب رسان و خطرناک برای خواهد بود. با افزایش دهیدراسیون، شخص دچار توهم شده که اصطلاحا هالوسینیشن گفته می شود. این حالت شرایط عمومی
  • مرحله پنجم: این حالت شدیدترین نوع آب زدایی است. سیستم گردش خون متوقف شده و فرد دچار سکته قلبی می شود.
عوارض دهیدراسیون هنگام ورزش

عوارض شدت های مختلف کم آبی بدن

 

راه های جلو گیری

برای جلوگیری از هرگونه آب زدایی بهتر است تا قبل از بروز آن، راهکارهای مناسب را بشناسیم. شاید راحت ترین راه برای اینکه از کم آبی بدن آگاه شوید، احساس تشنگی باشد. هر زمان احساس تشنگی کردید، به اندازه کافی آب بنوشید. می توانید آب را با لیموترش طعم دار کنید. البته در سنین بالا احساس تشنگی کمتر از نیاز واقعی بدن بروز پیدا می کند. پس علاوه بر این علامت، توجه به رنگ ادرار بسیار مهم و کارامد می باشد. همیشه بایستی رنگ ادرار زرد کمرنگ باشد. این راه بسیار سادهای برای آگاهی از وضعیت کم آبی بدن می باشد.

نوشیدن کافی مایعات برای جیوگیری از آب زدایی

هنگام ورزش مایعات کافی بنوشید.

نکات ویژه برای ورزشکاران

  • همیشه قبل از ورزش، به میزان کافی آب نوشیده باشید. اطمینان از سیراب بودن بدن بسیار مهم می باشد.
  • هنگام فعالیت ورزشی در حد مناسب آب بنوشید. زیاده روی در مصرف آب موجب کاهش غلظت الکترولیت های موجود در پلاسما و کاهش فعالیت سلول می شود. همچنین وزن بدن نیز بالا میرود.
  • چنانچه فعالیت شما بیش از نیم ساعت طول کشید، در وهله های متناوب کمی مایعات بنوشید.
  • پس از فعالیت های ورزشی شدید، نوشیدن آب به تنهایی کافی نمی باشد. در این زمان نوشابه های ورزشی مفید می باشد. البته باید به نوع و میزان مصرف دقت کرد. مربیان ورزشی می توانند الگوی مناسب نوشیدن مایعات و نوشابه های ورزشی را با توجه به نوع و شدت تمرین به شما ارائه کنند.

 

سایت بی تو بی کالا علاوه بر فعالیت های علمی و تحقیقی , در زمینه فروش تجهیزات آزمایشگاهی , پزشکی و شیمیایی با انواع برند داخلی و وارداتی با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت فعالیت دارد .

برای مشاهده و خرید این مجموعه از محصولات به صفحه اصلی سایت مراجعه نمایید .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *