فوبیا یا هراس بیمار گونه
فوبیا در علم روان شناسی به ترس شدید و بیمار گونه گفته می شود که باعث مختل شدن زندگی فرد شده زیرا بر خلاف ترس معمولی، واکنش طبیعی به خطر آنی نیست.
افرادی که فوبیا دارند نه با خطری مواجه هستند و نه با عاملی که باعث ترس آنها می شود در تماس و ارتباط هستند.
این افراد یا به یک شیء یا به یک موقعیت فوبیا دارند مثلا فرد در این حالت از یک شیء یا موجود خاص ، مانند عنکبوت یا یک موقعیت مانند قرار گرفتن در فضای کوچک و محصور دچار ترس می شوند این افراد با اینکه می دانند ترس آنها غیر منطقی است ولی نمی توانند آن را کنترل کنند.
اگر از ترس هایی که فرد دارد بیش از 6 ماه می گذرد و وقتی با عامل ترس مواجه می شود 6 ماه می گذرد و فرد هر بار حس هراس و اضطراب دارد پس فرد حتما مبتلا به فوبیا است. که فرد برای دوری از عامل فوبیا و ترس هر کاری که بتواند و از دستش بر بیاید انجام می دهد.
فوبیا درجاتی دارد که ترسی که ایجاد می شود زیاد و یا کم باشد و نسبت به مقدار ترس واکنش های متفاوتی انجام می دهند.
برخی از این افراد فقط حس ناراحتی دارند و معذب هستند و بعضی از افراد هم عصبی و حتی غش و شوک به آنها وارد می شود.
بیشتر از 80 نوع فوبیا وجود دارد که وقتی یک فرد به چیزی فوبیا دارد پتانسیل درگیری با تعداد بیشتری از فوبیا را دارند.
فوبیای سفر چیست؟
سفر از لذت بخش ترین کارهایست که مشتاقان زیادی دارد و به فرد حس لذت و آرامش و سرخوشی دست می دهد البته برخی از افراد فوبیای سفر رفتن دارند و ترس هایی که دارند موجب هراس و مشکل در سفر رفتن می شود.
دلیل ترس از سفر چیست؟
برنامه ریزی و غیر قابل پیش بینی بودن آن از اصلی ترین دلایل ترس است.
فوبیایی که عدم خروج از محیط امن فرد را دارد:
اختلال اگرافوبیا:
برای سفر ابتدا باید از خانه و محل زندگی خارج شد برخی از افراد هستند که این کار برایشان سخت بوده که اگر از محیط باز بترسید یا اگرافوبیا داشته باشید خارج شدن از خانه برایتان سخت است
این افراد در محیط باز حس نا امنی دارند و فکر می کنند کنترلی به محیط اطرافشان ندارند.
اختلال زنوفوبیا:
گروهی دیگر با خارج شدن از خانه مشکل دارند و دارای اختلال هراس از شلوغی و هراس از مردم هستند.
طی سفر هم معمولا با افراد جدیدی آشنا می شوند و شاید در فضای شلوغی در فرودگاه قرار بگیرند و یا با افراد غریبه در ارتباط هستند و از اختلال زنوفوبیا رنج می برند این افراد با مواجهه با افراد جدید تعریق و لرزش دارند و نفس کشیدن برایشان سخت و دشوار است.
فوبیای موثر بر راه های حمل و نقل:
برای سفر معمولا باید برای رسیدن به مقصد از وسایل حمل و نقل جاده ای ، دریایی ، ریلی ، هوایی استفاده کنند که فرد یکی از این راه ها را انتخاب می کند افراد مبتلا به فوبیا غالبا با یک یا چند مورد از این راه ها ترس دارند مانند:
ترس از پرواز:
از شایع ترین فوبیاهای دنیا که افراد از سوار شدن به هواپیما بترسد یا در طول پرواز آزار و اذیت هایی را متحمل شوند.
بعضی از افراد تحت هیچ شرایطی نمی توانند سوار هواپیما شوند این افراد معمولا ترس های دیگری در وسایل نقلیه ، مانند ترس از رانندگی، ترس از قطار ، ترس از سفر دریایی را دارند که واکنش ناشی از این ترس ها ممکن است شدید یا کم و قابل کنترل باشد.
فوبیای موثر در بازدید شهر یا کشور مقصد:
فوبیا انتخاب افراد را در بازدید از شهرها و کشورها را در سفر تحت تاثیر قرار می دهد.
فردی که از ارتفاع می ترسد یا Acrophobia دارد قطعا از تله کابین سوار شدن لذت نمی برد.
فردی که از فضای بسته می ترسد که Claustrophobia دارند وقتی از روستای ماخونیک ( از روستای شگفت انگیز که مردمانش در خانه های محقر و ابتدایی زندگی می کنند) بازدید کند سکته می کند.
یا افرادی که ترس از سوار شدن به بالن را دارند و Globophobia هستند و برخی هم از نقابر می ترسند و Coimetrophobia هستند و بعضی هم از ویرانه ها می ترسند و Atephobia دارند بعضی هم از ساختمان ها و سازه های بلند می ترسند و Batophobia دارند. و برخی هم از ماسک و اشخاصی که ماسک می زنند می ترسند که Masklophobia دارند.
جهت خرید و سفارش انواع ماسک زیبایی و بهداشتی و بیمارستانی مانند ماسک ونتیلاتورکلیک کنید.
فوبیایی که در سطح شهر فرد را آزار می دهد:
برخی از فوبیاها ، رفت و آمدهای شهر را مختل می کند مثلا فرد از عبور کردن از خیابان می ترسند. گروهی هم هستند از خیره شدن افراد به آنها دچار حملات عصبی بسیار شدید می شوند برخی افراد هستند که از بوهای شدید می ترسند به این افراد توصیه می شود که از سفر به کشور تایلند که دارای بوهای تند خیابانی است دوری کنند.
هراس نژادپرستانه:
برخی فوبیای تبعیض نژادی دارند و از دین و نژادها و پیروانشان ترس دارند مثلا اسلام هراسی ترس از اسلام و مسلمانان است و برخی هم ترس و بیم از ایرانیان دارند که این ویژگی فقط به دین اسلام مختص ندارد و دین مسیحی و یهودی هراسی و لاتین هراسی و سیاه هراسی هم بسیار دیده می شود.
این افراد به جای واژه ی اسلام هراسی ، از واژه ی اسلام ستیزی و ضد اسلام یا مثلا ضد یهود و ضد مسیحی و سیاه ستیزی استفاده می کنند.
علائم فوبیا:
فوبیا ترسی غیر منطقی و دارای علائمی مانند عرق شدید و لرزش بدن و دست و پا ، و در برخی که ترس غالب به بدن می شود و بسیار حاد است باعث بیهوشی می شود.
درمان فوبیا:
از نظر روانشناسان بهترین راه درمان فوبیا و ترس این است که فرد فوبیایی در معرض ترس قرار بگبرد و در این صورت راحت تر می تواند به آن غلبه کند.
درک کردن مبتلایان فوبیا:
متاسفانه فردی که به فوبیا مبتلا است بخاطر عدم کنترل ترس مورد تمسخر و استهزا قرا می گیرند و چیزی که برای دیگران فاقد ترس و اهمیت است برای آن ها باعث ترس و استرس و ناراحتی بیش از حد می شود. به جای اینکه افراد مبتلا به فوبیا را قضاوت کنیم . لطفا آنها را درک کنیم.