اضطراب و استرس می تواند منشا بسیاری از درد ها در بدن فرد باشد. یکی از این موارد را می تواند مشکلات دندان دانست.
مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، عفونت لثه، بیماری های سیستماتیک موثر بر اعصاب و بیماری های اعصاب و غیره که در ادامه به رابطه ا سترس با درد دندان می پردازیم.
درد مفصل فک گیجگاهی ناشی از اضطراب
عارضه مفصل فکی گیجگاهی (TMJ) می تواند ناشی از اضطراب و استرس باشد.
به نقطه اتصال استخوان جمجمه و فک مفصل فکی گیجگاهی می گویند.توانایی جویدن،حرف زدن، خواندن و… به عهده این مفصل است.
اگر بدون هیچ دلیل خاصی در این قسمت از مفصل صورت خود احساس درد می کنید احتمالا زیادی وجود دارد که مبتلا به درد مفصل فکی گیجگاهی شده باشید.
علاوه بر مشکلات فیزیکی، اضطراب و استرس نیز می تواند باعث بروز درد در ناحیه مفصل فکی گیجگاهی شود.
عوارض ناشی از اضطراب و استرس می تواند از طریق دندان درد عصبی، فک درد عصبی و یا دردعصبی صورت را به همراه داشته باشد.
گاهی استرس و اضطراب می تواند به شکل فشاردادن فک ها به روی هم یا اصطلاح همان دندان قروچه ظاهر شود.
اغلب افراد، اضطراب و تنش های که در طول زور متحمل می شوند را درزمان خواب و بطور کاملا ناخودآگاه بصورت دندان قروچه تخلیه می کنند.
انقباض و انبساط این بخش از ماهیچه ها بر اثر فشار و ساییدن دندان ها بر روی هم رخ می دهد که فعالیت مضاعفی بر عضلات فک وصورت صورت می گیرد.
در اثر فشار مضاعف دندان ها بر روی هم، ناحیه مفصل فکی گیجگاهی که محل اتصال فک بالا به فک پایین است نیز دچار تحمل این فشار قرار گرفته و درچار فرسایش و تحمل فشار اضافی می شود.
به طور معمول این عضلات هنگام غذا خوردن در طول شبانه روزفشاری بین 15 تا 20 دقیقه را تحمل می کنند.
پس هنگامی که فرد علاوه بر فشار های معمول، تحت استرس و اضطراب نیز باشدباعث می شود مفصل گیجگاهی بطور متوسط بین 10 تا 18 ساعت تحت فشار و فعالیت قرار گیرد. که این می تواند علت درد در کل دندان ها باشد.
این فشار و فعالیت ها سبب خستگی و فرسایش در عضلات صورت و مفصل فکی گیجگاهی می شود که همین فشار و خستگی ها باعث درد های فک و صورت ومفصل گیجگاهی می شود.
درمان دردهای عصبی مفصل فک گیجگاهی
گاهی دندان قروچه کردن و فشارهای ناشی از آن باعث ساییدگی و حتی شکستن دندان های فرد می گردد
در برخی موارد، سبب بروز حساسیت در دندان های حساس و گاها درد های وحشتناک در دندان های عصب کشی شده می شود که به یکی از شایع ترین دردد های دندان به شمار می رود.
گاهی منشا سردرد های میگرنی یا دیگر سردرد ها را می توان درد های عصبی دانست. به طوری که این درد را تا ناحیه گردن و پشت سر منتقل کرده و سبب درد در این قسمت ها می شود.
اغلب این اختلال می تواند بر منشاء فیزیکی داشته باشند که می توان از طریق رادیوگرافی یا MRI می توان آنها را تشخیص داد.
همواره تشخیص مشکل بهترین راه درمان درد می باشد بنابراین توصیه هامی شود که برای کاهش استرس و اضطراب از روش های مختلفی مثل یوگا، مدیتیشن، ورزش مداوم برای کنترل آن استفاده شود.
گاهی برای کنترل استرس نیاز به کمک روانشناس و روانپزشک هست که توصیه به هنگام خواب فرد از محافظ دندان استفاده کند
با ورزش های تقویت عضلات صورت به ماساژتراپی فشارهای ناشی از اضطرات را از عضلات و مفاصل خود برداشت.
در صورتی هیچ یک از راه حل های گفته می شد باعث کم شدن استرس و درد فک نشود. نهایتا می توان از تجویز دارو های درمانی استفاده کرد.
تعدادی از دارو های شل کننده عضلات هستند،که این داروهای کاهش استرس یا دارو های ضد التهاب برای درمان درد، دردصورت و فک دردهای عصبی مفید هستند.
اضطراب و دردهای فکی و بیماری های سیستمیک
بیماری هایی که همزمان چند ارگان را درگیر می کنند (بیماری سیستمیک)مانند دیابت و یا بیماری های عصبی هستند.
درد های عصبی در ناحیه فک و صورت می تواند توسط استرس تشدید شود.
دندان قروچه یا ساییدن دندان ها به هم باعث درد در ناحیه انتهایی می شود به همین دلیل فرد نمی توتند به درد در یک نقطه اشاره کند.
در دراز مدت این فشار ها می توانند دندان ها را حساس کرده یا تحلیل استخوان لثه، دردهای در لثه وحتی لق شدن و شکسته شدن دندان ها در افراد که مبتلا به بیماری سیستمیک می شود
پوسیدگی و عفونت در این بیماران وجود ندارد بلکه اغلب از خستگی و درد در عضلات فک و صورت، مفصل و دندان ها در هنگام بیدار شدن از خواب در صبح ها شکایت دارند.
گاهی فرد به دلیل داشن درد های عصبی در صورتش توانایی جویدن غذاهای سفت را ندارد که این از عوارض دندان قزوچه یا ساییدن دندان ها به هم در طول خواب به سبب اضطراب و استرس روزانه باشد
توصیه ها
با توجه به شرایط زندگی امروزه استرس و اضطراب بخشی از زندگی روزمره افراد شده است که یکی از عوارض آن در درد های عصبی در دندان که ناشی از اختلال مفصل فکی و گیجگاهی است.
توصیه به این افرد این است که ابتدا به کنترل است رس خود بپردازند و در ادامه دار یود این درد ها به پزشک مراجعه نمایند تا با گذاشتن محافظ دندان قروچه یا دارو های ضد التهاب به درمان این مشکل بپردازد.
برای اطلاع سردرد ها می توانید به مقاله انواع سر درد و راههای درمان آن مراجع فرمایید.