ویتامین ث :
ویتامین ث یا اسید آسکوربیک ماده ای حیاتی برای بسیاری از جانداران است که وجود آن برای بدن ضروری است.
این ویتامین محلول در آب است و در میوه ها و گیاهان وجود دارد و نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد که در ادامه به خواص بیشمار آن میپردازیم.
ویتامین c ماده ای جامد و سفید رنگ است که خاصیت اسیدی دارد و با قرار گرفتن در معرض هوا ، با هوا واکنش داده و اکسید میشود که موجب تغییر ساختار آن میشود.
خواص ویتامین C :
از آنجایی که این ویتامین در بدن انسان ساخته نمی شود دریافت آن از طریق خوراکی بسیار حائز اهمیت است زیرا نقش بسیار حیاتی در سلامت بدن دارد ، در این به برخی از خواص آن اشاره می کنیم :
کاهش خطر ابتلا به انواع بیماری های مزمن :
ویتامین ث با داشتن آنتی اکسیدان های فراوان میتواند با رادیکال های آزاد درون بدن که از طرق مختلف به وجود می آیند مبارزه کند و فرد را از انواع بیماری های مزمن و بعضی سرطان ها در امان نگه دارد.
کنترل فشار خون بالا :
فشار خون بالا میتواند انسان را در معرض سکته قلبی و بیماری های قلبی دیگر قرار دهد. ویتامین c میتواند در جلوگیری از ابتلا به این مشکل موثر باشد.این ویتامین از طریق شل نمودن عروق خونی و کاهش فشار به دیواره رگ ها، فشار خون را کاهش می دهد.
درمان سرما خوردگی :
همانطور که اغلب ما میدانیم ویتامین C میتواند طول دوره سرماخوردگی را کاهش دهد و بهبود را تسریع ببخشد. این ویتامین با تقویت سیستم ایمنی به بدن ما در مبارزه با سرماخوردگی کمک می کند.
جلوگیری از فقر آهن :
فقر آهن یکی از مشکلاتی است که بیشتر زنان جامعه ما با آن درگیر هستند،یکی از راه های جذب آهن و درمان کمبود آهن استفاده از ویتامین ث است زیرا به جذب آهن در بدن کمک به سزایی میکند. به طوریکه که مطالعات نشان داده است تنها 100 میلی گرم از این ویتامین می تواند مکانیسم جذب آهن را تا 67 درصد بهبود ببخشد.
کاهش احتمال ابتلا به بیماری قلبی :
در سالهای اخیر اصلی ترین علت مرگ و میر در جهان بیماری های قلبی از جمله سکته قلبی است. ویتامین ث میتواند با کمرنگ نمودن بیماری هایی که منجر به بیماری قلبی میشنود از جمله فشار خون بالا، چربی خون بالا ، کلسترول بالا و … به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی کمک کند.
به طور کلی دانشمندان به نتیجه رسیده اند که مصرف 500 میلی گرم ویتامین c در روز ممکن است ریسک ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهد.
کاهش میزان اسید اوریک خون :
میزان اسید اوریک بالا بسیار برای سلامتی مضر است و با رسوب در مفاصل به ویژه مفاصل انگشتان پا میتواند موجب بیماری التهابی و دردناک نقرس شود.مصرف ویتامین سی میتواند این ماده را در خون کاهش دهد و از ابتلا به نقرس جلوگیری کند.
تولید کلاژن :
کلاژن یکی از اجزای اساسی پوست است که سبب استحکام آن می شود و انعطاف پذیری پوست را افزایش می دهد. این ویتامین معجزه گر نقش بسیار مهمی در فرایند تولید کلاژن دارد. که مصرف آن موجب شادابی و سلامت پوست می شود.
کمک به التیام بدن :
ویتامین ث یکی از ارکان مهم در بافت همبند است و در ترمیم زخم نقش به سزایی دارد.
جلوگیری از ضعف بینایی :
تحقیقات پژوشگران نشان می دهد که مصرف این ویتامین در دراز مدت می تواند به درمان بیماری های چشمی ناشی از کهولت سن از جمله آب مروارید کمک کند.
عوارض کمبود ویتامین ث :
کمبود این ویتامین میتواند نشانه های مختلفی داشته باشد که شاید در مدت کوتاه عوارض چندانی نداشته باشد ولی در دراز مدت میتواند سبب بروز مشکلات جدی شود. بنابراین حتما لازم است که به علائم کمبود این ویتامین توجه کنید و از بروز بیماری های خطرناک جلوگیری کنید.
کبود شدن سریع پوست :
کاهش تولید کلاژن در اثر کمبود ویتامین C و در پی آن نازک شدن رگ ها و مویرگ های بدن موجب می شود که با کوچکترین ضربه مویرگ های زیر پوست پاره شده و سبب ایجاد کبودی در پوست شود.
ضعیف شدن بافت لثه و خونریزی آن :
یکی از شایع ترین علائم کمبود ویتامین ث در بدن خونریزی و التهاب لثه هاست که اگر در دراز مدت درمان نشود لثه ها خراب شده و باعث خرابی و پوسیدگ دندان ها می شود.
قاشقی شکل شدن ناخن ها :
در این حالت سطح ناخن ها به شکل فرو رفته در می آید و ناخن نازک و شکننده می شود. همچنین ممکن است لکه های قرمز نیز در زیر ناخن ظاهر شود که میتواند در اثر پاره شدن مویرگ ها باشد. که در اثر کمبود ویتامین ث و در پی آن کمبود آهن این مشکل به وجود می آید.
شکستگی و پوکی استخوان ها :
کاهش مصرف این ریز مغذی میتواند منجر به ضعیف شدن استخوان ها و اتفاق های ناگوار ناشی از آن شود.این ویتامین نقش بسیار کلیدی در استخوان سازی دارد.
ضعیف شدن بافت لثه و خونریزی آن :
یکی از علائم شایع کمبود این ویتامین خونریزی لثه است همچنین در این حالت لثه ها ملتهب شده و اگر درمان صورت نگیرد لثه ها خراب شده و در نهایت موجب خرابی و پوسیدگی دندان می شود.
افزایش ناگهانی وزن :
مقدار ویتامین ث با چربی خون رابطه عکس دارد یعنی با افزایش این ویتامین چربی خون کاهش میابد ، همچنین میتواند با کنترل فرایند آزاد سازی چربی از سلول های چربی از چاقی بیش از حد جلوگیری کند در نتیجه کمبود آن منجر به چاق شدن ناگهانی می شود.
خستگی و بی حوصلگی :
محققان به تازگی به ابن نتیجه رسیده اند که یکی از اولین نشانه های کمبود ویتامین ث بروز خستگی مفرط و روحیه ی پایین است که البته اگر سریع تر به این موضوع توجه کنید و مصرف آن را افزایش دهید این علائم به سرعت از بین خواهند رفت.
منابع غنی ویتامین ث :
مصرف روزانه 75 میلی گرم برای خانم ها و 90 میلی گرم برای آقایان، توسط دانشمندان توصیه شده است. مصرف همین مقدار کم در روز میتواند از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند و حفظ سلامت شما را تضمین کند.
منابع بسیار خوب برای دریافت این ویتامین عبارتند از :
- فلفل قرمز شیرین
- لیمو
- کیوی
- پرتقال
- گیلاس
- کلم بروکلی
- جعفری
- توت فرنگی
- انگور
- آناناس
- پاپایا
- گوجه فرنگی
- گواوا
سخن پایانی :
توجه داشته باشید که ویتامین ث در صورت قرار گرفتن در معرض حرارت به سرعت تجزیه می شود و از بین می رود پس بهتر است که سبزیجات حاوی این ویتامین به صورت خام مصرف شوند . همچین مصرف روزانه این خوراکی ها توصیه می شود.
تا کنون مسمومیت ناشی از مصرف ویتامینC گزارش نشده است ولی بهتر است به میزان مورد نیاز مصرف شود و از مصرف افراطی آن پرهیز کنید.
شما میتوانید از محصولات آزمایشگاهی و پزشکی سایت بی تو بی کالا دیدن فرمائید.