اخبار

بی خوابی و عوارض آن در دراز مدت

بی خوابی

بی خوابی یکی از اختلالات معمولا موقت است که ممکن است در تمامی سنین اتفاق بیفتد.ما تا زمانی که به این معضل دچار نشویم نمی توانیم به اهمیت خوابی که هر شب تجربه می کنیم پی ببریم.

کیفیت خواب بسیار مهم است و روی اکثر جوانب زندگی تاثیر میگذارد پس تلاش برای داشتن خواب مناسب و رفع عواملی که در آن اختلال ایجاد میکند بسیار مهم است.

کم خوابی یا بیخوابی سطوح مختلفی دارد که برای هر کدام باید چاره ای مناسب اندیشید.

انواع بی خوابی

   1.گذرا :

معمولا چند روز طول می کشد و احتمالا دلیل آن اضطراب باشد.

    2.حاد :

اگر بیخوابی بیشتر از یک ماه بشود و تا 6 ماه طول بکشد از نوع حاد می باشد که در اثر مصرف بعضی داروها یا مواد مخدر ایجاد می شود.

    3.مزمن :

نوعی از بیخوابی است که بیشتر از یک سال طول میکشد و اغلب ریشه روانی دارد. این نوع از بیخوابی دارای عوارض زیادی است و برای فرد مشکلات عدیده ای ایجاد می کند.

دلایل ایجاد بی خوابی :

بیخوابی هم میتواند خودش بیماری باشد هم در پی بیماری ها و مشکلات دیگر به وجود بیاید و نشانه بیماری باشد.در اینجا دلایل مختلف بروز آن را بررسی میکنیم.

استرس :

شایع ترین دلیل بیخوابی های موقت،داشتن اضطراب و فکر کردن بیش از حد قبل خواب می باشد. این فکر کردن به مسائل و مشکلات تمرکز مغز را برای خواب کاهش میدهد و باعث بیخوابی میشود.

مشکلات روانی :

داشتن اختلالات روانی مثل افسردگی یا اضطراب بیش از حد میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در خواب فرد شود.در تحقیقات نشان داده شده است که رابطه ی پیچیده ای بین بیماری های روانی و اختلالات خواب وجود دارد. بطوریکه اگر فرد خیلی زود از خواب بیدار شود میتواند نشانه افسردگی باشد.

دیر شام خوردن :

خوردن غذای سنگین قبل خواب باعث ایجاد سوزش معده و یا رفلاکس می شود که باعث می شود نتوان به راحتی خوابید پس اگه قصد دارید قبل خواب چیزی بخورید بهتر است که غذای سبک باشد و یا اینکه چند ساعت قبل خواب غذا میل کنید.

عادت های مضر برای خواب :

برخی عادت های معمول ما که اشتباه است باعث ایجاد اختلال در خواب می شود برخی از این عادت ها عبارتند از :با گوشی به تخت خواب رفتن،ساعت خواب نا منظم،غذا خوردن یا تلویزیون نگاه کردن هنگام خواب،انجام فعالیت های بدنی قبل خواب.

بی خوابی و علائم آن

درد داشتن :

کسانی که به طور پیوسته درد دارند مثلا کسانی که آرتروز دارند هر شب به دلیل درد بیخوابی را تجربه می کنند.این بیخوابی تا زمانی که عامل ایجاد درد از بین نرود ادامه دارد.

مصرف برخی داروها :

برخی داروها که برای بیماری شما تجویز می شوند دارای عوارض جانبی هستند که میتواند باعث بیخوابی شود و تا زمان قطع دارو این معضل ادامه خواه داشت.مثل داروهای ضد افسردگی ،بتا بلاکر ها و …

بیماری های مزمن :

برخی بیماری ها مثل سرطان،رفلاکس معده،آلزایمر،پارکینسون و… می توانند سبب بروز بی خوابی شوند.

نوشیدنی های کافئین دار و الکل :

نوشیدن چای و نسکافه و نوشیدنی هایی از قبیل که دارای کافئین هستند باعث تحریک بدن و دور کردن خواب از بدن می شود.نوشیدن این گونه خوردنی ها حتی در ساعات غروب نیز باعث ایجاد بیخوابی در انتهای شب میشود.

مسافرت و یا شیفت کاری :

تغییر زمان خواب فرد به دلیل مسافرت یا شیفت کاری سبب بهم خوردن ساعت خواب بدن شده و باعث ایجاد بیخوابی در فرد می شود.

عوارض بی خوابی :

  • کاهش بازده ذهنی
  • عکس العمل کند در مواقع ضروری(مثل رانندگی)
  • مشکلات روانی مثل افسردگی
  • پرخاشگر شدن
  • افزایش فشار خون
  • افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی
  • تضعیف سیستم ایمنی بدن
  • چاق شدن
  • خطر مبتلا شدن به دیابت

اصلاح عادت های بد برای خواب :

تنظیم ساعت خواب :

هنگامی که ساعت بدن تنظیم شود در ساعات مشخصی بدن احساس نیاز خود را به خواب اعلام میکند و لازم است که بخوابید.پس در ساعت مشخصی بخوابید و صبح هم در زمان مشخصی از خواب بیدار شوید تا بدن به این برنامه عادت کند.

عدم استفاده از موبایل در تخت خواب :

استفاده از موبایل و گشتن در فضای مجازی باعث  میشود که مغز برای خوابیدن دچار مشکل شود و اختلال در خواب به وجود بیاید.

نخوردن غذای سنگین :

میل کردن غذای سنگین قبل خواب هم باعث ایجاد مشکلاتی برای معده از جمله رفلاکس می شود و هم در فرایند خواب مشکل ایجاد میکند پس سعی کنید بیشتر از غذاهای ساده در شب استفاده کنید.

ورزش منظم :

ورزش کردن در طول روز سبب سلامت بدن می شود و کیفیت خواب را بهبود می بخشد اما باید توجه کنید که تا سه چهار ساعت قبل خواب ورزش نکنید تا بدن فعال نشود.

فراهم نمودن فضای مناسب برای خواب :

فضایی که در آن استراحت می کنید بهتر است که دارای تهویه مناسب باشد همچنین نه خیلی سرد و نه خیلی گرم باشد و نور زیادی نداشته باشد تا شرایط ایده آل برای خواب فراهم باشد.

انجام برخی فعالیت های غیر محرک قبل خواب :

انجام دادن فعالیت هایی مثل کتاب خواندن ، موسیقی گوش دادن و یا کاراهایی از این قبیل که بدن را خیلی وادار به فعالیت نمیکند باعث می شود که راحت تر به خواب بروید.

عدم مصرف نوشیدنی های کافئین دار :

مصرف این نوع نوع نوشیدنی هارا تا چند ساعت قبل خواب کنار بگذارید زیرا اثرات این نوشیدنی ها تا چندین ساعت در بدن باقی می ماند و از به خواب رفتن شما جلوگیری می کند.

خوراکی های موثر در درمان بی خوابی :

بی خوابی و پیشگیری از آن

ساده ترین راهی که هر فرد ممکن است برای درمان بیخوابی استفاده کند مصرف قرص های خواب آور است ولی راه های ساده تر و بی ضرر تری برای درمان آن نیز وجود دارد مثل استفاده از خوراکی های مفید برای درمان بیخوابی.

بعضی از این خوراکی ها عبارتند از :

شکلات تیره :

مصرف غذاهایی که دارای عنصر منیزیم به مقدار زیاد هستند میتواند به تنظیم شدن ریتم بدن و ایجاد آرامش در بدن کمک کند شکلات تیره یا تلخ دارای منبع غنی منیزیم است.

موز :

موز به دلیل داشتن پتاسیم و منیزیم فراوان نوعی خواب آور طبیعی شناحته میشود و همچنین به انعطاف پذیری ماهیچه ها کمک می کند.

شیر و عسل :

بی خوابی و درمان طبیعی آن

شیر و عسل در کنار یکدیگر معجزه درمان بی خوابی هستند، عسل در آزاد کردن اسید آمینه تریپتوفان در بدن که باعث تقویت خواب میشود و محرک تولید ملاتونین و سروتونین است،نقش بسیار مهمی دارد.

کلام آخر :

داشتن کیفیت خواب مناسب به دلیل اینکه روی عملکرد ما در طول روز تاثیر میگذارد بسیار مهم است پس دلیل بیخوابی خود را زودتر تشخیص دهید و نسبت به رفع آن اقدام کنید و در صورت طولانی شدن حتما به پزشک مراجعه کنید.

شما میتوانید از محصولات پزشکی و آزمایشگاهی سایت بی تو بی کالا نیز دیدن فرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *