آزمایشگاهی

دستگاه پی اچ متر متروم | پی اچ سنج چیست؟ | خرید Ph متر

دستگاه پی اچ متر متروم

دستگاه پی اچ متر متروم (Ph meter metrohm) یا پی اچ سنج وسیله ای برای اندازه گیری میزان قلیایی یا اسیدی بودن محلول ها و مایعات مختلف می باشد. محدوده PH از صفر تا 14 می باشد. هر چه قدر به عدد 14 نزدیک تر شویم یون OH (هیدروکسیل) در محلول بیشتر می شود وخصلت بازی یا قلیایی ماده بیشتر خواهد شد . هرچه قدر به عددصفر نزدیکتر شویم میزان یون +H (هیدروژن) در آن بیشتر می شود که نشان دهنده افزایش یافتن خصلت اسیدی محلول می باشد. در عدد میانه (عدد7) مقدار یون هیدروژن و یون هیدروکسیل برابر است و به طور کل محلول در حالت تعادل و خنثی قرار می گیرد (مانند آب خالص).

دستگاه پی اچ متر چیست ؟

روش های متفاوتی برای اندازه گیری PH و مقدار اسیدی و مقدار بازی بودن محلول ها وجود دارد که در این بین بهترین و بدون خطاترین روش که در آزمایشگاه ها بسیار متداول است روش پتانسیومتری می باشد. دستگاه متداولی که مقدار PH را اندازه می گیرد ، دستگاه پی اچ متر متروم می باشد. این دستگاه میزان فعالیت یون هیدروژن ، هیدروکسیل و همچنین اختلاف پتانسیلی که بین دو الکترود ایجاد می شود را اندازه گیری می کند . درنهایت دستگاه ، عدد اختلاف ولتاژ را به ولت متر پی اچ سنج ارسال می کند.

اجزای تشکیل دهنده پی اچ متر

دستگاه PH متر ازدو الکترود که هر کدام در یک پروب شیشه ای قرار دارد تشکیل می شود. این دو الکترود به نام های الکترود سنسور و الکترود مرجع معروف می باشند. الکترود سنسور حاوی محلول kcl می باشد که یک حباب شیشه ای در پایین آن تعبیه شده است که مستقیما با محلول مورد نظر در تماس قرار می گیرد؛ الکترود مرجع حاوی محلول الکترولیت می باشد. در هر دوی محلول داخل الکترودها تیغه ای از جنس Ag (نقره) با پوشش AgCl (نقره کلرید) قرار دارد.

اجزای دستگاه پی اچ متر

دستگاه Ph متر از دو الکترود مرجع و سنسور که هرکدام در یک پروب شیشه ای قرار دارد،تشکیل شده است.

هنگامی که حباب شیشه ای الکترود سنسور در داخل محلول موردنظر ما قرار می گیرد، بلافاصله یون های +H محلول ،جایگزین یون های فلزی روی حباب می شوند. با جابه جایی این یون ها، اختلاف پتانسیلی بین دو الکترود ایجاد می شود و در سیم های پی اچ متر جریانی به وجود می آید . در نهایت عدد این اختلاف پتانسیل درصفحه نمایشگر ولت متر نمایان می شود.

اجزای داخلی الکترود سنسور

اجزای تشکیل دهنده الکترود سنسور

کالیبراسیون پی اچ متر

قبل از استفاده از پی اچ متر لازم است دستگاه کالیبره شود. نحوه کالیبراسیون دستگاه معمولا در دستورالعمل خود دستگاه PH متر مثلا دستگاه پی اچ متر متروم آورده می شود.کالیبراسیون PHمتر معمولا با بافرها انجام می شود ، معمولا از بافر 7 و بافر 4 برای این کار استفاده می کنیم. بافرها را میتوان به طور آماده از بازار و یا طی مراحلی با استفاده از مواد خاص به صورت دستی تهیه کرد.

بافرها محلول هایی متشکل از باز ضعیف و اسید مزدوج آن (مانند محلول هیدروکسید آمونیوم و کلرید آمونیوم) یا اسید ضعیف و باز مزدوج آن (مانند محلول استیک اسید و استات سدیم ) می باشند. این محلول ها در مقابل تغییرات PH از خود مقاومت نشان می دهند. خون نیز نمونه ای از بافر می باشد که در مقابل PH مواد غذایی گوناگون از خود تغییر زیادی نشان نمی دهد. حفظ تعادل PH در خون باعث تنظیم کارکرد پروتئین ها می شود، به گونه ای که اگر خارج از مقدار معین باشد باعث از بین رفتن و شکسته شدن پروتئین ها می شود. پی اچ خون در محدوده 7.35 تا 7.40 قرار می گیرد.

نحوه استفاده از دستگاه پی اچ متر

1- الکترودها را با آب مقطر به طور کامل شستشو می دهیم

2- با دستمالی تمیز به طوری که روی تیغه ها کشیده نشود ، الکترودها را خشک می کنیم.

3- تیغه های الکترود را ابتدا در بافر 7 قرار می دهیم سپس دکمه call را می زنیم .(تا زمانی که بر روی دستگاه کلمه Change buffer ظاهر شود.)

4- الکترودها را از محلول بافر 7 خارج می کنیم.

5- به طور مشابه مراحل 1 و 2 را دوباره انجام می دهیم سپس دوباره الکترودها را در محلول بافر 4 کالیبره می کنیم.

6- صبر می کنیم تا دستگاه عددی به نام شیب به ما نشان دهد. مقدار مناسب شیب،( جهت آماده بودن دستگاه برای اندازه گیری PH) در دستورالعمل هر پی اچ متر نوشته شده است.(برای مثال در دستگاه پی اچ متر متروم مدل 827، شیب بالای 0.9 ، مناسب برای اندازه گیری PH ماده موردنظر می باشد.)

7- وقتی مقدار شیب مناسب بود ، دکمه Enter دستگاه را می زنیم.

8- مراحل 1و2 را مجددا انجام می دهیم سپس الکترودها را داخل ظرف حاوی نمونه موردنظر می گذاریم.

9-  صبر می کنیم تا عدد ثابت PH  بر روی دستگاه ظاهر شود.

10- درنهایت الکترود را با آب مقطر می شوریم؛ برای اطمینان از سالم ماندن الکترودها ، از درپوش محافظ استفاده می کنیم.

انواع پی اچ مترها براساس شکل ظاهری

1- پی اچ متر آزمایشگاهی یا رومیزی

پی اچ سنج آزمایشگاهی مانند دستگاه پی اچ متر متروم ، دستگاهی رومیزی است که مقدار PH را اگر به طور مناسب کالیبره شود با دقت بالا (0.01 تا0.001)گزارش می دهد.

پی اچ متر 827

پی اچ متر متروم مدل 827 یکی از انواع Ph مترهای رومیزی و پرکاربرد در آزمایشگاه هامی باشد.

پی اچ سنج متروم مدل 827

دستگاه پی اچ متر متروم مدل 827 از نمای نزدیک بدون کابل ها و الکترودها

2- پی اچ متر قلمی ،جیبی، پرتابل یا قابل حمل

این نوع از PH متر ها که به دستگاه پی اچ متر متروم پرتابل یا پی اچ متر قلمی جیبی و همچنین اسامی دیگر نیز معروف هستند ، وزن بسیار کمی دارند که به آسانی قابل حمل می باشند؛ وزن دستگاه به گونه ای است که مصرف کننده می تواند به راحتی دستگاه پی اچ سنج را در دست بگیرد و با استفاده از الکترودی که توسط کابل به دستگاه متصل شده است مقدار PH را اندازه گیری کند.

دستگاه پی اچ متر متروم مدل 826

پی اچ متر متروم مدل 826

پی اچ متر متروم مدل 826

دستگاه پی اچ متر متروم مدل 826 به همراه ملزوماتش

3- پی اچ متر بی سیم یا وایرلس

پی اچ متر بی سیم دستگاهی است که میزان قلیایی و اسیدیته ماده موردنظر را اندازه گیری می کند ؛ در نهایت عدد PH نمونه را به تلفن هوشمند ،رایانه و هر دستگاه هوشمندی که برنامه خوانش PH بر روی آن نصب باشد را انتقال می دهد.

کاربردهای دستگاه پی اچ متر

در صنایع مختلف ، اندازه گیری PH از پارامترهای بسیار مهم می باشد.

صنایع غذایی و نوشیدنی

سرعت فساد مواد غذایی توسط میکروب ها و باکتری ها تحت عوامل گوناگونی همچون دما ،فشار، اکسیژن ، PH و ساختار خود ماده غذایی بستگی دارد. بنابراین اندازه گیری PH و استفاده از دستگاه پی اچ متر متروم یا سایر دستگاه های پی اچ سنج در این صنایع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

صنایع دارویی و شیمی خیلی از فرآیندهای شیمیایی و فرآیند های داروسازی نیازمند PH خاصی از مواد می باشد تا کارایی مطلوبی حاصل شود. در صنایع دارویی نیز رنج PH داروها باید طوری باشد که به سلامت بدن انسان ها و سایر موجودات آسیبی وارد نکند. صنایع دارویی و شیمیایی از پرکاربرترین های مصرف پی اچ سنج ها می باشند.
آزمایشگاه های طبی اندازه گیری دقیق PH خون از جمله حیاتی ترین و مهمترین کاربرد پی اچ سنج ها برای جلوگیری از یک سری اختلال در ارگان های بدن ، بیماری و حتی مرگ می باشد.
صنایع کشاورزی  از آنجایی که بعضی از محصولات و گیاهان در محیط های قلیایی یا اسیدی و با درجات مختلف PH رشد می کنند، اندازه گیری PH و استفاده از دستگاه پی اچ متر  در این صنعت بسیار متداول می باشد.
صنایع نفت وگاز  دانستن PH در صنایع نفت وگاز برای پیشگیری از خوردگی دستگاه ها و خطوط لوله در مراحل گوناگون لازم و ضروری است.( برای مثال: نگهداری ،انجام انواع فرآیندهای مربوط به نفت و گاز و پتروشیمی ، تولید و جابه جایی )
صنایع آب و فاضلاب تنظیم PH درآب آشامیدنی ،آب استخرها، آب اکواریوم ها و همچنین تصفیه فاضلاب ها بسیار ضروری می باشد.بنابراین استفاده از پی اچ سنج در این زمینه نیز حائز اهمیت است.
صنایع دیگر  در صنایع رنگ ، فلز ، خودروسازی ، صنایع آرایشی بهداشتی و غیره نیز از پی اچ سنج بسیار استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *