اخبار

بررسی فعالیت آنتی اکسیدان روغن اساسی پونه کوهی

آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان روغن اساسی پونه کوهی :

آنتی اکسیدان های مصنوعی مورد استفاده در مواد غذایی به ایجاد یا ترویج اثرات منفی بهداشتی مشکوک هستند ، به همین جهت اخیرا توجه ویژه ای  به مطالعات در رابطه با مواد افزودنی طبیعی مانند آنتی اکسیدان ها صورت پذیرفته است .

در سال های اخیر بسیاری از منابع آنتی اکسیدان ها با منشاء گیاه مورد مطالعه قرار گرفته است .که در این میان ، خواص آنتی اکسیدانی بسیاری از ادویه جات و گیاهان معطر در به تاخیر انداختن واکنش های پراکسیداسیون لیپیدی در روغن و غذاهای چرب موثر است و این مسئله ، علاقه تعداد زیادی از گروه های تحقیقاتی را به خود جلب کرده است .

انواع مختلفی از انتی اکسیدان ها با فعالیت های گوناگون شناسایی شده است . اثر آنتی اکسیدانی آنها به دلیل حضور گروه های هیدروکسیل در ساختار شیمیایی آنها می باشد .

چندین ترکیب فرار مانند کوئرستین ، کارنوسول ،اسید رزماینیک و اسید کافئیک به عنوان مهار کننده های مناسب رادیکال های آزاد شناسایی شده اند ، که بعضی از ترکیبات فرار از روغن ای اساسی نیز دارای پتانسیل یک عامل طبیعی برای نگهداری مواد غذایی هستند .

برخی از مطالعات در خصوص فعالیت های آنتی اکسیدانی روغن های اساسی از گیاهان گوناگون معطر گزارش دادند که روغن اساسی پونه کوهی ، غنی از تیمول و کارواکرول ، دارای اثر آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه در فرایند اکسیداسیون گوشت خوک است .

در این مقاله ، به بررسی خواص آنتی اکسیدانی روغن اساسی پونه کوهی با سه روش متفاوت ، آزمون رنگ بندی بتاکاروتن(BCB) ، روش مهار رادیکال (DPPH) ‘2,2- دی فنیل -1-1پیکریلی-درازیل و سنجش گونه های واکنشی اسید تیوباربیتوریک(TBARS) میپردازیم .

 

آنتی اکسیدان های مرزنجوش

بررسی آنتی اکسیدان طبیعی

 

فعالیت آنتی اکسیدانی روغن اساسی پونه کوهی :

1- روش رنگبری بتاکاروتن :

روش BCB بر پایه از دست دادن رنگ زرد بتاکاروتن به دلیل واکنش آن با رادیکال ها که توسط اکسیداسیون اسید لینوئیک در یک امولسیون تشکیل می شود رخ می دهد . میزان رنگبری بتاکاروتن در حضور آنتی اکسیدان ها می تواند کند شود .

این حقیقت در ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی روغن اساسی پونه کوهی در مقایسه با سایر انتی اکسیدان ها طبیعی و مصنوعی کاملا شناخته شده است ، یعنی اسید اسکوربیک(ویتامین C) و α-توکرفرول(ویتامین E) مورد استفاده قرار می گیرد .

قدرت آنتی اکسیدانی BHT > توکرفرول-α >روغن اساسی >اسید اسکوربیک می باشد .

نرخ نزولی رنگبری در حضور CH >کارواکرول >تیمول > روغن اساسی کل > بخش فنلی > بخش CHO می باشد .

CHO ، قوی ترین آنتی اکسیدان بوده که نشان می دهد فعالیت آنتی اکسیدانی روغن اساسی پونه کوهی به علت مواد تشکیل دهند قطبی تر می باشد .

بخش CHO ،به صورت آنتی اکسیدان نسبت  به بخش فنلی یا مواد تشکیل خالص آن ، تیمول و کارواکرول موثرتر است ، نشان می دهد که همکاری در میان ترکیبات حاوی اکسیژن حداقل دارای  نقش تعیین کننده است .

اثر بخشی کمتر روغن کل در مقایسه با بخش CHO ممکن است به دلیل غلظت کمتر ترکیبات دارای اکسیژن  در روغن کل و همچنین به دلیل حضور هیدروکربن ها باشد که نشاندهنده کمترین فعالیت آنتی اکسیدان در موقع ایزوله کردن به صورت بخش CHO است .

آنتی اکسیدان های طبیعی

خواص انتی اکسیدانی مرزنجوش

2-روش مهار رادیکال DPPH :

بیشتر گونه های رادیکال با واکنش پذیری متفاوت در طول اکسیداسیون لیپید تشکیل می شود .

DPPH رادیکال آلی نسبتا پایدار ، به طور گسترده در تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات تک و عصاره های گیاهی متفاوت استفاده می شود .

این روش بر اساس کاهش حلال های DPPH الکلی در حضور یک آنتی اکسیدان اهدا کننده هیدروژن است .

DPPH ، باند جذب قوی ، در طول موج 517 نانومتر با ظاهر رنگ بنفش عمیق نشان می دهد . با ناپدید شدن این جذب و بی رنگ شدن حاصل ، میزان عناصر با توجه به درجه کاهش نمایان است .

این روش به جهت مطالعه و بررسی خواص آنتی اکسیدانی روغن اساسی پونه کوهی در مقایسه با انتی اکسدان های طبیعی و مصنوعی α-توکرفرول ، BHT و آسکوربیک اسید مورد استفاذه قرار گرفت .

α-توکرفرول ، BHT و آسکوربیک اسید بالاترین فعالیت مهار رادیکالی را دارند ، در حالیکه فعالیت روغن اساسی پونه کوهی  و کسر های آن یا ترکیبات خاص ان بسیار پایین تر هستند .

روش DPPH مستقل از قطبیت  زیر لایه است ، همچنین قطبیت زیر لایه بر فعالیت مهار DPPH تاثیر ندارد .

3-TBARS :

روش شناخته شده برای سنجش گونه های واکنشی اسید تیوباربیتوریک(TBARS) ، مربوط به اندازه گیری اسپکتروفتومتری رنگدانه صورتی تولید شده از طریق واکنش اسید تیوباربیتوریک (TBARS) مالون دی آلدئید (MDA) ،محصول دیگر چربی پراکسیداسیون ثانویه می باشد .

قدرت آنتی اکسیدانی α-توکرفرول >BHT >روغن اساسی می باشد .

این مطالعات با انجام سه آزمایش متفاوت نشان داد که روغن اساسی پونه کوهی دارای خواص آنتی اکسیدانی ویژه می باشد ، خواص آنتی اکسیدانی ناشی از حضور تیمول و کارواکرول است .

از روغن اساسی پونه کوهی میتوان به عنوان منبع مناسب آنتی اکسیدان های طبیعی مورد نیاز در محصولات صنایع غذایی استفاده نمود .

 

آنتی اکسیدان های پونه کوهی

انتی اکسیدان گیاهی

 

مشاهده ی محصولات شیمیایی فروشگاه بی تو بی کالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *